Hulpváárdig voorproefje

VOORPROEFJE

 

In het eerste nummer van 2019 vieren wij niet alleen een feestje, maar gaan we ook in op de steeds toenemende dreiging van terrorisme en blast. De stelling gaat dit keer over de wijze van examineren. Moeten we niet meer het middelbareschoolvoorbeeld volgen? Voor- en tegenstanders spreken zich erover uit. Daarnaast aandacht voor de échte Mac Gyvers in de EHBO. Hoe leer je roeien met de riemen die je hebt?

 

AED leek en professionele inzet

Reanimeert de professionele hulpverlener een slachtoffer met een ICD, pacemaker of S-ICD op dezelfde manier als de ‘lekenhulpverlener’?

 

Terrorisme en blast

Voorbereidingen op terrorisme, zonder je daarmee onnodig de stuipen op het lijf te jagen, maar zodat je wel beslagen ten ijs komt als je ermee te maken krijgt.

Wat moet je als EHBO'er doen aan verwondingen die slachtoffers oplopen, die ontstaan zijn ten gevolge van de plotselinge luchtverplaatsing van een explosie?

De kans van overleven van slachtoffers moet in een korte tijd ingeschat worden, triage dient plaats te vinden en hulp te worden opgetuigd.

Snelle classificatie met behulp van slap wraps.

 

Compartimentsyndroom: een onderschat probleem?

Een compartimentsyndroom, een onderschat probleem! Een mooie aanvulling voor in je lessen, maar ook voor LOTUSslachtoffers; hoe grimeer je en speel je dit?

 

Wil je een cadeautje?

Feedback als een cadeautje? Weer een loze kreet? Lees wat Roland Baas erover schrijft.

 

Speelváárdig

Hoe maak ik een simpel spelletje als Domino uitdagender? Zie de rubriek Speelváárdig in dit nummer.

 

 

Hulpváárdig verschijnt vier keer per jaar in maart, juni, september, december.

Leden van de Nederlandse Organisatie Docenten EHBO (N.O.D.E.) ontvangen het blad gratis.

 

Abonnement?

Klik hier om je aan te melden.